top of page
פרק 3
איך "מחשבים מסלול מחדש"
מיומנה של מורה לאנגלית,
"המורה, אני עייף... לא ישנתי אתמול...."
"המורה, מ-ש-ע-מ-ם לי...."
"המורה, אני לא מרוכזת...."
לא פעם נכנסתי לכיתה, יודעת בדיוק מה אלמד היום... ואיך...
ולפתע, מוצאת את עצמי מאלתרת תוך כדי שיעור... על מנת שמצד אחד אלמד את השיעור שתכננתי ומצד שני, אהיה קשובה לתלמידים...
יצירת מאגר חומרים ומשחקים "לשעת חירום" מסייעים לי להעביר שיעורים בצורה כיפית ומהנה. הערכות מוקדמת לשיעור מאפשרת לי, כמורה ליצור ציפייה אצל תלמידיי ולהכינם לשיעור מיוחד, למצוא קטעי מדיה ומשחקים מתאימים למהלך השיעור, ליצור שיעור חוויתי המורכב מלמידת עמיתים או יישום טכניקות מתוך הקינסיולוגיה החינוכית שמשדרגים במידה רבה את השיעור והופכים אותו למשמעותי, מעניין ורלוונטי בעיני התלמידים.
עקרונות מובילים
הערה:
פירוט ודוגמאות של כל עיקרון, תרגילים למורה ומיני שיעורים המתאימים לכיתה או לשיעורים פרטניים המצורפים לעקרונות מופיעים בהרחבה בספר "סופרטיצ'ר".
יצירת ציפייה
כדי להעביר שיעור מוצלח וליצור ציפייה לשיעור, אני מתאימה את השיעור לכיתה בהתאם לקצב הלימוד, ורמת התרגול הנדרשת באותה כיתה לשם הפנמת חומר הלימוד. אני גם מתאימה את נושא הלימוד והמשימות שאני בוחרת לשעת הלימוד במערכת ורמת הקשב של התלמידים.
גיוון הפעילויות במהלך השיעור, צפייה בסרטונים או הוספת משחק לשיעור יוצרת עניין וציפייה אצל התלמידים לקראת השיעור הבא, במיוחד אם אני מתכננת להעביר בו פעילות מיוחדת!
תיבול השיעור
מהניסיון שלי, שימוש במדיה, משחק קצר או יצירת דיון במהלך השיעור עושה את ההבדל בין "עוד שיעור" לשיעור מיוחד.
אלתור
בעבודתנו כמורים, הרבה פעמים אנחנו נדרשים לאלתר: כשמבקשים מאתנו להיכנס לשיעור מילוי מקום לא מתוכנן או כשהכנו שיעור לכיתה אך הגיעו רק מספר תלמידים בודדים. מהותו של האלתור בהוראה היא חשיבה מהירה והמצאת השיעור תוך כדי ביצועה. מיומנות זו מצריכה תרגול ולכן, לדעתי יש להתייחס לשיעורים מעין אלו כרצף של אירועי למידה. חלקם יהיו טובים יותר וחלקם טובים פחות.
לפניכם מספר סרטונים שיקנו לכם את הכלים לשנות את מהלך השיעור בין רגע.
א. שיעורים פרטניים
זום
ב. חגים, מועדים
הסיפורים שמאחורי השירים
אנחנו שנינו מאותו הכפר
קום המדינה, מלחמת העצמאות
ג. שיעורי מילוי מקום
קינסיולוגיה חינוכית
קינסיולוגיה חינוכית המכונה לעיתים קינסיולוגיה לימודית היא שיטה מעשית המשתמשת בתנועות גוף פשוטות ליצירת קשרים תפקודיים בין המוח-גוף-רגש. השיטה נעזרת בתנועה ככלי לשיפור התפקוד הפיזי, הלימודי, הרגשי והבינאישי של התלמיד.
למידת עמיתים
בכדי ליצור גיוון בשיעור, לעיתים, חזרה על נושא מסוים נעשית בשיטת "למידת עמיתים". כאן, התפקיד שלי כמורה הוא אחר- להנחות את התלמידים בלמידה עצמאית, להתבונן מהצד ולעזור בנתינת כלים למנהלי הלמידה.
bottom of page